Yatırım Yoluyla Malta Vatandaşlığının Avantajları
Avrupa Birliği üye ülkeleri yüksek yaşam standartları ve güçlü pasaportlarıyla birçok insanın hayallerini süslüyor. Akdeniz’in ada ülkesi Malta da bir istisna değil. Bu yazımızda Avrupa Birliği vatandaşı olmak isteyenlerin neden Malta’yı tercih ettiğini ve diğer ülkelere göre avantajlarını anlatacağız. Malta’da daimî oturum ile ilgili sorularınız için önceki yazımıza göz atabilirsiniz.
Malta pasaportu 2019 itibariyle dünyanın en güçlü sekizinci pasaportu konumundadır. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’nın da içinde bulunduğu 184 ülkeye vizesiz seyahat, AB üye ülkelerinde ise serbest dolaşım ve çalışma imkânı sunmaktadır.
Malta hükümeti “Golden Visa” olarak da bilinen “Yatırım Yoluyla Vatandaşlık” uygulamasını 2014 yılında başlattı. Ağustos 2020 tarihiyle sona eren bu uygulama, şartları güncellenerek 20 Kasım 2020’de tekrar yürürlüğe girdi.
“Yatırım Yoluyla Vatandaşlık” uygulaması, şartların yerine getirilmesiyle birlikte size, Küresel Servet Göçü Endeksi (Global Wealth Migration Index) tarafından 2019 itibariyle dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en güvenli ülkesi olarak gösterilen Malta’nın pasaportuna sahip olma ve Avrupa Birliği vatandaşlığı kazanmanın kapısını açıyor.
Malta:
Malta’nın öne çıkan en önemli avantajlarından biri, İngilizcenin, ülkenin resmi dili olmasıdır. Bu sayede diğer ülkelerdeki gibi o ülkenin dilini bilmeniz gerekmemekte ve dünya dili olan İngilizceyi bilmeniz yeterli olmaktadır.
Bir diğer avantaj ise diğer ülkelerin aksine vatandaşlık kazanılmasının ardından Malta’da sürekli ikamet zorunluluğunuzun bulunmamasıdır.
Bununla birlikte programa başvuru şartları arasında 700 bin Euro değerinde bir gayrimenkul satın almanız veya 16 bin Euro değerinde bir gayrimenkulü 5 yıl süreyle kiralamanız gerekir.
Aile bireyleriniz için yapılan başvuru ücretleri diğer ülkelere göre daha düşüktür.
Son olarak, Ulusal Kalkınma ve Sosyal Fon’a 600 bin Euro değerinde bağış yaparsanız 36 ay içinde, 750 bin Euro değerinde bir bağış yaparsanız ise 12 ay içinde vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu süre zarfında Malta’dan Schengen oturumu almış olursunuz.
Portekiz, İspanya, Yunanistan ve Letonya yatırım yoluyla vatandaşlık veren diğer Avrupa Birliği ülkeleri olarak öne çıkıyor. Ancak bu ülkelerdeki şartlar Malta’ya kıyasla daha ağır ve vatandaşlığa giden süreç daha uzun.
Örneğin Portekiz, 500 bin Euro değerinde gayrimenkul alımına ek olarak 5 yıl boyunca oturum izni almayı ve Portekizce bilmeyi şart koşuyor. İspanya, 500 bin Euro değerinde yatırımla birlikte 10 yıl boyunca oturum iznine sahip olmayı şart koşuyor. Bu süre zarfında İspanya’da yaşamak ve İspanyolca bilmek zorunlu. Yunanistan, 250 bin Euro değerinde bir yatırım yapmayı, 7 yıl süreyle oturum iznine sahip olmayı ve Yunanca bilmeyi şart koşuyor. Ayrıca 45 yaşının altındaki erkeklerin Yunan ordusunda askerlik hizmetlerini tamamlamaları gerekiyor. Letonya ise 250 bin Euro değerinde yatırıma ek olarak başvurucuların oturum izniyle beraber 10 sene Letonya’da yaşamalarını ve Letonca bilmelerini şart koşuyor. Ayrıca Letonya çifte vatandaşlığı yasal olarak kabul etmediğinden dolayı mevcut ülke vatandaşlığından feragat etmek gerekiyor.
Malta vatandaşlık programı hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.