Malta’da Nasıl Şirket Kurulur?
Şirket kurulum prosedürü nedir?
Tescil Prosedürü: Şirket ana sözleşmesi ile kuruluş sözleşmesi, şirketler sicilinde tescil ettirilmesi ve ilgili tescil ücretinin ödenmesi sonrası sicil makamı, şirketin faaliyetlerine başlaması için gerekli olan ilgili tescil sertifikasını düzenler.
Sermaye Gereksinimleri: Limited şirket söz konusu olduğunda, yasa tarafından şart koşulan minimum hisse sermayesi 1.250 Avro olarak belirlenmiştir (veya eşdeğeri yabancı para birimi). Bunun en az %20’si tescil sırasında şirket adına bir banka hesabına yatırılıp bloke edilir. Şirket kurulumu resmi olarak tamamlandığı gibi bloke edilen ana sermaye bedeli şirket hesabına aktarılır ve kullanıma açılır.
Direktörler ve Şirket Sekreteri: Bir Malta şirketinde bazı durumlarda şirket sekreteri olarak da sorumlu olabilecek en az bir direktör bulunmalıdır. Direktör bir tüzel kişilik de olabilir; ancak, şirket sekreteri bir gerçek şahıs olmalıdır(yatırım fonları bu konuda istisnadır).
Hissedarlar: Yasada bir şirketin en az iki hissedara sahip olması gerektiği belirtilmekle birlikte, bazı koşullar yerine getirildiği takdirde bir şirketi tek hissedarla da tescil ettirmek mümkündür. Hissedarlar gerçek şahıslar veya tüzel kişiler olabilir. Yılda en az bir kez hissedarlar genel kurulunun toplanması gerekir. Şirket hisselerini şirketin lehdarlarının kimliğini gizli tutan yetkili bir kayyumun elinde bulunması mümkündür.
Şirket Merkezi: Malta’da tescilli bir şirket, yine adresi Malta’da olan bir şirket merkezine sahip olmalıdır.
Kuruluş süreci: Gerekli tüm bilgilerin, belgelerin ve fonların iletilmesi durumunda genellikle 48 saat içinde kurulum işlemi tamamlanır.
Hesaplar: Malta’da tescil edilen tüm şirketler, aynı zamanda tescilli bir denetçi görevini de üstlenecek olan bir yeminli mali müşavir tarafından denetlenecek uygun mali tabloları hazırlamalıdır. Denetlenmiş mali tablolar her yıl vergi makamlarına ve şirketler siciline sunulmalıdır.
Şirket, yatırımın hangi aşamasında kurulmalı?
Şirket kurmak yatırımın gerçekleşmesinde en kolay adım. Bunun öncesinde ve sonrasında ‘çok geç olmadan’ yatırımın oldukça iyi planlanması gerekli. Şirket modelinin oluşturulması, iş planının yapılması, maliyetlerin gerçekçi olarak hesaplanması ve risk planlaması, şirketin legal olarak kurulmasından önce planlaması faydalı adımlardır.
Bu süreçlerde, özellikle iş planının hazırlanması sürecinde, profesyonel yardım almak uzun vadede işletim maliyetlerini düşük tutmak ve sektöre rekabetçi olarak girmek noktasında oldukça önemli bir nokta. Kısa dönem ve uzun dönem stratejik hedeflerinin iş planında belirlenmesi günümüz iş dünyasında yol haritası niteliği taşıdığından, olası risk, ekonomik dalgalanma durumlarında ve hedefe odaklanma konusunda yatırımcıya büyük avantaj sağlayacaktır.
“Avrupa iç pazarına girmeye karar veren Türk şirketleri ve iş adamları için Malta nasıl bir basamak olabilir?” bunu önümüzdeki günlerde detaylı olarak değerlendireceğim.