Malta’da Çalışma İzni Almak Nasıl Mümkün?
Avrupa’nın en güvenli ülkesi Malta, uzun yıllardır Türk öğrencilerin İngilizce öğrenmek için en fazla tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. 300 gün parlayan güneşi ve muhteşem iklimi Malta’nın sunduğu cazibelerden sadece ikisi.
Malta’ya bir kez gelip de burda yaşamak istemeyen var mıdır? Türk vatandaşları için çalışma izni imkanlarını aşağıda derledik.
Türk Vatandaşları Malta’da çalışabilir mi?
Öncelikle üçüncü ülke vatandaşları Malta’da çalışmak için Jobs Plus departmanından çalışma izni almak zorundadır. Bunun için ilk olarak bir pozisyona başvuru yapmanız ve şirket tarafından kabul almanız gerekir. Sonrasında işveren sizin adınıza çalışma izni prosedürünü başlatır. Yıllık maaşınıza göre başvuru yapabileceğiniz iki opsiyon bulunuyor.
Single Permit: Yıllık maaşı 30.000 EUR altında olan üçüncü ülke vatandaşları için açılmış bir opsiyondur. Çalışma ve oturma iznini size tek bir başvuru altında sağlar. Şirket sahibi siz olursanız bu opsiyona başvuru hakkınız olmayacaktır. Single permit için açılan pozisyonda ilk öncelik Malta vatandaşlarına, ikinci öncelik AB vatandaşlarına son olarak ise üçüncü ülke vatandaşlarınına hak sağlanır. Başvuru süresi kanunen 8 hafta olarak belirtilse de tecrübelerimiz çerçevesinde başvuru süresi 20-24 haftaya kadar uzayabilmektedir. Başvuru ya Malta’dan ya da işveren tarafından yurtdışından yapılır. ID Malta’dan verilen onay mektubu ile çalışan Oturma kartını teslim alır ve Malta’da dilediği kadar, AB ülkelerinde ise 6 aya kadar vizesiz oturabilir.
Key Employee Initative: Yıllık maaşı 30.000 EUR üstünde olan üçüncü ülke vatandaşları için açılmış bir opsiyondur. Single permit'te olduğu gibi Çalışma ve oturma iznini size tek bir başvuru altında sağlar ve şirket sahibi siz olursanız bu opsiyona başvuru hakkınız olmaz. KEİ başvurusunda kişinin uyruğuna bakılmaksızın her pozisyon için eşit şartlarda değerlendirme yapılır. Kanunen 5 iş gününde sonuçlanması öngörülen başvuru tecrübelerimiz çerçevesinde 4 haftaya kadar uzayabilmektedir.
Single Permit başvurusunda üçüncü ülke vatandaşlarına sağlanan bazı istisnalar var mı?
Evet. Malta’nın yoğun olarak iş gücüne ihtiyaç duyduğu bazı sektörler var. Bu sektörler için AB vatandaşlarına öncelik durumu yoktur. Bu sektörlerin listesine bu link üzerinden erişebilirsiniz. Bu sektörlerde çalışan kimseler gerekli denkliği aldıktan sonra Malta’da çalışmaya başlayabilirler.
Öğrenci olarak gelen kişiler Malta’da çalışabilir mi?
Bu zamana kadar öğrencilerin part-time çalışması yasaktı ancak son çıkan kanunla birlikte dil eğitimi için ya da üniversite eğitimi için gelen öğrencilere haftada 20 saate kadar çalışma hakkı sağlanmasına karar verilmiştir.
Normal çalışma dışında Malta’da başvurabileceğiniz izinlere aşağıdaki makalemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Malta (Avrupa) Oturum Programları (Vol.1 Normal Oturum)
Harmancı Partners, Malta’da yerleşik Türk avukat ve danışman kadrosu olan ilk ve tek hukuk ve danışmanlık ofisidir. Sizin için doğru çalışma izni prosedürünü birlikte belirleyebilmemiz için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.